Vad är respekt?

Respekt är ett ord som ofta tas för givet. Men vad innebär det egentligen att ha respekt för någon eller något? Vad är respekt?

Respekt är enligt nationalencyklopedin att man värdesätter en persons egenskaper. Man kan både få och ge respekt. I olika kulturer finns olika sätt att visa respekt och olika krav ställs.

En person kanske beskriver respekt som ett annat ord än för rädsla. Som att man har respekt för den där farliga killen. För någon annan är det någon som har stor personlig integritet, att man inte trampar på den personen, utan att för den skull inte behöva vara rädd för den. För någon annan kanske det är att visa respekt genom att man frågar fastän man vet att svaret kommer att vara ja. T.ex att man frågar ifall man får ta ett glas vatten eller att låna en toalett. Man kan även ha respekt för naturen så som att piloter tänker på vad det är för väder för att inte riskera plan och passagerare. Eller att man inte hugger ned träd hur som helst med respekt för moder jord.

Efter alla dessa exempel på respekt börjar man ana tre olika teman som även en rad filosofer har försökt utröna. Det första temat är just respekt som en form av rädsla. (Den stora killen, respekt för havet). Det andra temat är den moraliska formen. Som att man bör visa respekt för en människa, djur eller natur, enbart på grund utav dess existens. Det tredje temat är själva vördnaden. Att man respekterar något för dess goda egenskaper, något som är skört och vackert eller extraordinärt.

Vad är respekt?

By U.S. Navy photo by Photographer’s Mate Airman Apprentice Jay C. Pugh. [Public domain], via Wikimedia Commons

Funderingar kring respekt

Jag anser att det är aktuellt att prata om ordets innebörd i och med aktuella händelser som SD’s reklamkampanj i tunnelbanan, folk häller vatten på tiggande romer, folk näthatar 17 åriga Zara Larsson. Jag ser själv ofta människor som tror sig ha rätten att behandla någon hur de vill bara för att de inte gillar det man gör. Folk säger att människor är så himla politiskt korrekta hela tiden och att ”någon gång får det vara nog”. Det verkar vara som att så länge man inte kan kalla något för rasistiskt eller hets mot folkgrupp så är det helt på sin plats att göra, säga och skriva vad man vill.

Kan inte alla bara visa lite mer respekt som i tema 2 jag pratar om ovan. Dvs visa lite mer vördnad för alla människor endast på grund av deras existens!

One comment

+ 86 = 96