Vad är det för vecka nu?

Denna vecka är det…

Vecka 42

Vad är det för vecka nu igen? Detta ständiga problem, varför använder vi ens veckonummer när vi planerar? Jag har aldrig förstått anledningen. Följ mig att göra uppror mot veckonummersystemet och använd datum istället.

Så varför är det stökigt? Jo, låt oss säga en leverantör meddelar att man kan få leveransen torsdag vecka 15. Jaha tänker man då, vad är det för vecka nu då? Eller så tänker man att det finns 52 veckor per år. tar 15/52 lite snabbt i huvudet och inser enkelt att det blir = 0.2886. Multiplicerar med 12 vilket blir ungefär 3.46. Räknar fram 3 månader och en halv till och tycker att det borde ligga i mitten av April, men man vet inte säkert eftersom månader har antingen 28,30 eller 31 dagar. Och hur blir det egentligen när det är ett nytt år? Om nyårsafton är på en onsdag, vilken vecka är 52 och vilken vecka är 1? (Tydligen är detta standardiserat till att vara den första veckan på året som innehåller minst 4 av årets dagar. Med andra ord veckan med den första torsdagen för året är vecka 1)

Finns det något annat land i världen som använder veckonummer lika frekvent som här i Sverige?

Möjligtvis finns det någon fördel med veckonummer om man är frånskild och har barn ihop. Frasen ”Barnen är hos mig udda veckor” lär underlätta en del.

En snabb koll hos Google så är det ca 1600 personer i månaden som googlar efter ”Vad är det för vecka nu”. Med andra ord borde det vara ett stort problem, för visst använder inte alla Google för att kolla upp vilken vecka det är. Man kan antingen kolla i en kalender med veckonummer eller fråga en vän som har en kalender med veckonummer. Om man kollar i kalendern i sin mobil så finns det inga veckonummer som standard på iPhonen. Däremot såg jag en guide för inte så länge sedan hur man kunde fixa detta, men jag lyckades inte få det att fungera. Kanske att man måste uppdatera till den senaste versionen.

Vad är det för vecka?

Vad är det för vecka?

Det roliga var när jag kollade upp hur många som sökte i snitt på vad är det för vecka, så var det även några stackare som sökte på ”Vad var det för veckodag”. 20 stycken i månaden är det som har mindre bra koll på veckodagarna, och tänk då på dessa personer när det kommer till veckonummer!

Om du gillar denna korta artikel, dela gärna så att vi får slut på veckonummerfixeringen. Om du är för veckonummer får du gärna skriva en kommentar varför du tycker att det är bra.

0 comments

30 ÷ = 5