Hur sparar man pengar?

Med förflutet som student, arbete som inköpare och bolagsbyggare har ekonomin varit central för mig under de senaste åren. Jag skulle även vilja påstå att jag är en duktig sparare. Här skulle jag vilja dela med mig av mina spartips och vad jag hittat när jag letat runt vad andra gör när de sparar pengar.

Grunden i all privatekonomi är egentligen alltid densamma. Du behöver ha mer intäkter än utgifter varje månad för att gå runt. För att få mer pengar över kan man därmed antingen öka sina intäkter eller minska sina utgifter. Vem är egentligen mest flexibel i sin privatekonomi? Den som tjänar 40.000 SEK och har 39.000 SEK i utgifter eller den som tjänar 20.000 SEK och har 10.000 SEK i utgifter? Vi ska inte gå in på någon djupare diskussion på det. Men generellt är det oftast en snabbare lösning att minska sina utgifter, men att man samtidigt jobbar på att öka sina intäkter så att man kan ha större frihet i sin ekonomi. I detta inlägget fokuserar vi dock på att spara pengar!

spara pengar

Att spara pengar kan man egentligen göra på 3 olika sätt.

  1. Skära ner på utgifterna. Dvs att man helt enkelt avstår från någonting.
  2. Ändrar på beteenden och gör något på ett smartare sätt. Man är mer effektiv. T.ex genom att man inte handlar när man är hungrig eller att man lufttorkar kläder istället för att torktumla.
  3. Man förhandlar sig fram till bättre villkor. T.ex ser över sina avtal. Prutar när man konsumerar osv.

Vilken av de tre metoderna som man vill använda bestämmer man själv efter sin livssituation. Alla kanske inte vill avstå och skära ned. Jag ser dock ingen anledning varför man inte skulle vilja vara mer effektiv i sin ekonomi eller förhandla fram bättre villkor.

Värt att tänka på när man köper något oavsett vad det är så ska man tänka på termen ”Total Cost of Ownership” vilket är en term bland inköpare. Bara för att något är billigt att köpa in betyder inte det att det kommer att vara det billigaste i slutändan. Ta t.ex fallet att köpa en begagnad bil och man köper en äldre bil som inte kostar så mycket i inköp. Däremot kanske den drar mycket i bränsle och går sönder mycket oftare så att reparationskostnaderna stiger i höjden. Det gäller alltså att räkna med alla parametrar.

Nedan har jag sammanställt olika områden som du kan spara pengar på

Spara pengar på mat

Köp när det är billigt

Handla maten som är på erbjudande just nu. Om du inte tänkt laga det inom kort så frys in den istället.

Handla inte hungrig

Det säger sig självt. När du är hungrig är du sugen på saker som du normalt inte är och du köper godis och lägger pengar på sådant som du egentligen inte behöver.

Handla efter säsong

Frukt och grönt skiljer sig markant efter säsong. Se till exempel här när frukt och grönt är som bäst.

Skippa kaffen ute – häll upp i termos och ta med istället

En kaffe på cafét är så otroligt dyrt om man bara ser på kaffet i sig. Visst är det mysigt att fika på stan, men då betalar man ju även för miljön och servicen. Om du ändå bara är ute efter en kaffe till föreläsningen eller att ta med till jobbet så kan du spara pengar om du orkar brygga och ta med en termos.

Ta med matlåda, gör storkok

Viktigt för att prestera på jobbet är att äta rätt. Äter man ute kostar det mellan 65 och 100 kronor varje gång, och har man en matlåda kanske kalaset hamnar på 20 kronor istället. Det blir ca 300 kronor varje vecka som man sparar och runt 15000 varje år.

Mitt bästa trick är att köpa in en riktigt stor bunke och laga storkok. Sen tar du med bunken till jobbet och öser från den vid varje lunch. På så sätt slipper du ta släpa med dig matlådan varje gång.

Spara pengar i hemmet

Spara på varmvattnet

En klassiker när det kommer till spara-sammanhang: Ta en snabbare dusch! Visst det är skönt, men behövs det verkligen? Jag kommer ihåg i lumpen när man var två som skulle duscha på 1 minut, det är extremt men funkar det med.

Diska inte med rinnande vatten! Tappa upp i diskhon istället för att ha rinnande vatten.

Skippa fönen

Drar mycket energi och bättre att lufttorka om du har tid. Bättre för håret dessutom.

Fyll disk och tvättmaskin

Maskinerna drar lika mycket energi oavsett om de är fulla eller tomma.

Lufttorka kläder

Allt som kräver värma kostar pengar. Är det sommar och du har möjlighet att hänga ut eller att lufttorka i hemmet på vintern så gör det.

Använd moderna vitvaror – Skippa torktumlaren

Moderna vitvaror löser biffen samtidigt som de drar mindre el. Torktumlaren och torkskåpet bör du skippa enligt ovan.

Hyr ut bostad när du är borta

Åk utomlands under en längre tid och hyr ut din bostad. Åk till ett lågkostnadsland och hitta ett billigt boende på plats. På så sätt kan du förknippa äventyr med låg kostnad!

Använd slut förpackningarna.

De räcker längre än vad man tror. Blanda vatten i tvålförpackningarna och rulla ut det sista ur tandkrämen.

Spara pengar på konsumtion

Köp begagnat

Köp bra kvalitet

Återigen, tänk Total Cost of Ownership. Om du använder ett klädesplagg i några månader jämfört med några år så blir det billigare i längden.

Pruta

Ha koll på priser och få merköpsrabatt. Om du är lite strategisk kan du lägga upp det för säljaren att du är intresserad av låt oss säga en skjorta (men egentligen ska du ha skjorta och byxor). Sedan kommer säljaren (om den är bra) försöka sälja mer grejer till dig. Eller att du säger att du ev. är intresserad av ett par byxor, men det är nog längre fram i tiden i så fall. Sen när försäljaren försöker övertyga att du behöver byxorna också, så säger du ”okej, jag tar byxorna också ifall jag får ett paketpris för allt”. Du kan till och med säga vilket pris du är villig att betala för paketet.

Med andra ord, gör det lätt för säljaren att säga ja.

Handla online

Oftast är det mindre kostnader för lokal osv för onlineföretag vilket gör att de kan hålla lägre priser. Men jämför alltid.

Handla storpack

Saker som har lång hållbarhet och man ändå kommer att använda. Typ tvål, schampo, balsam, tvättmedel, torrvaror, köp dessa i storpack. Det oftast billigare.

Köp när det är billigt / Rea

På samma sätt som att man köper mat när det är rabatter och erbjudanden. Köp kläder eller andra konsumtionsvaror när det är rea.

Konsumera mindre!

Given punkt. Tänk till en extra gång innan du köper något. Behöver jag verkligen det här eller klara jag mig utan?

Spara pengar på fasta kostnader

Se över dina kostnader Vanliga saker att se över och anpassa efter dina nuvarande behov är:

  • Försäkring
  • Telefoni
  • El
  • Bolån
  • TV

Fakturaavgifter.

Väldigt onödigt att betala. Gör en engångsinsats och anmäl e-faktura eller autogiro istället.

Spara pengar på resor

Semesterresor

Åk till resmål där det är billigare att leva än hemma

Resmål med svag valuta.

Det blir med andra ord billigare att leva och konsumera där.

Res nära.

Det finns massvis med nära och trevliga resmål

Res under lågsäsong

Boka långt i förväg

Köp sista-minuten resor

Resor på hemmaplan

Skippa bilen

Åk kollektivtrafik

Anslut dig till bilpool

Överväg en mindre bil

som har låg värdeminskning

Köp begagnad bil

 

Övriga spartips

Skippa lånen.

Låna böcker och ljudböcker på biblioteket

Utnyttja förmåner på jobbet

Låt pengar jobba för dig. Passiva inkomster.

Sälj ditt gamla skrot. Det som du inte behöver.

Håll koll på vad du spenderar dina pengar på.

Sätt upp sparmål

Använd kontanter

Det blir enklare att hålla koll på sina utgifter när man använder kontanter än sitt kort visar olika undersökningar.

Behöver du verkligen gymkortet?

0 comments

× 5 = 10