Gå ur svenska kyrkan

Att gå ur svenska kyrkan är inte svårt. Det finns många skäl till att gå ur kyrkan och här ges svar på alla frågor du har vid ett utträde och hur man gör.

Om man av någon anledning vill gå ur svenska kyrkan bör man inte skämmas för detta. Av någon anledning har det blivit ett skuldbelagt ämne. Låt oss dra parallellen och säga att alla svenskar föddes in i en idrottsklubb istället för svenska kyrkan skulle det bli ganska absurt. För det första att man automatiskt blir medlem och för det andra borde det inte vara något konstigt att gå ur ifall man inte delar idrottsklubbens filosofi eller att man aldrig är delaktig i idrottsklubbens aktiviteter.

Om man läser på svenska kyrkans hemsida så är det rätt lustigt att läsa från ett perspektiv som ”icke-medlem”. De skriver först att det är helt frivilligt att gå ur, men sen försöker man på bästa sätt påverka läsaren till att inte gå ur svenska kyrkan. Det gör man genom att ge exempel på vad pengarna går till. För kyrkan antar att det är pengarna som de flesta främst har som anledning till att gå ur. Vilket kanske också stämmer, men det finns ju betydligt fler. T.ex att man inte står för det som den svenska kyrkan står för eller att man inte vill eller kan utnyttja de aktiviteter kyrkan har.

Gå ur svenska kyrkan – hur?

Man går ur svenska kyrkan genom att fylla i denna blankett som du postar till din närmsta församling. Här söker du upp din närmsta församling. Du behöver alltså inte gå till en präst.Gå ur svenska kyrkan

Om du går ur svenska kyrkan behöver du inte betala kyrkoavgiften vilket är olika i landet, men i snitt för riket år 2015 var 1% av din inkomst kyrkoavgift. För att slippa betala kyrkoavgift för nästa år, måste ansökan ha kommit in senast 1 November detta året.

Att tänka på när du går ur

  • Det kostar inget att gå ur svenska kyrkan. Dock finns det tjänster som gör det åt dig och då kostar det inget.
  • För att gifta sig i kyrkan behöver den ena partnern vara medlem i svenska kyrkan.
  • Du får döpa dina barn i kyrkan ändå.
  • Man betalar fortfarande en begravningsavgift på ca 0,24%, för att sköta kyrkogården och gravarna, och rätten till en begravningsplats. Dock är det upp till kyrkoherden ifall det skall hållas en begravningsceremoni eller inte. Begravningsavgiften är inte frivillig.
  • Man kan bli medlem i svenska kyrkan efter att man gått ur.

One comment

3 + 5 =