12 morgonrutiner för en bra start på dagen

 

Den senaste tiden har jag haft det ganska svårt att komma upp på morgnarna. Jag satte klockan ambitiöst varje kväll ganska tidigt, men det slutade alltid med att jag snoozade i någon timma innan jag orkade gå upp. Med snoozandet kändes det som att jag förstörde den timman av sömn vilket resulterade i att min sömnkvalitet försämrades. Att det är vinter och att man jobbar sent på kvällen gör säker sin sak, men man måste väl kunna komma upp på morgonen även ifall man jobbar mycket och det är vinter? Därför undersökte jag vad andra människor gör på morgonen för att skapa min egen morgonrutin.

De flesta människor är reaktiva och låter bara sin dag hända. Man kollar sin facebook eller kollar nyheterna direkt när man vaknar och låter det som kommer upp i sitt flöde påverka sin dag. När man kommer till jobbet börjar man med att läsa sin mail och jobbar på det som senast dök ner i inkorgen. Jag är en stor förespråkare att påverka sin vardag och vara proaktiv. Med en väldesignad morgonrutin börjar du dagen på ett sätt som du bestämt i förväg med ditt eget syfte. Fördelar med en morgonrutin är att du inte behöver tänka och ta beslut över vad du ska göra på morgonen. Det du bestämmer ska finnas med i din rutin blir tillslut en vana och går på autopilot. Du behöver inte välja om du ska äta frukost först eller hoppa in i duschen och sparar på din viljekraft och sparar din beslutsförmåga till senare på dagen.

Min morgonrutin

 • Vakna
 • Sätta mig upp i sängen
 • Sträcka sig efter dator
 • Om jag skulle sluta dagen med en stark känsla av nöjdhet, vad skulle det vara?
 • Gå igenom mål
 • Skriv i dagbok
 • Lär sig något nytt
 • Skriv om det i bloggen
 • Gå upp ur sängen

Syftet med att sätta mig upp och sträcka mig efter min dator är inspirerat av Winston Churchill som började med att jobba från sin säng fram till 11 på förmiddagen. Mycket av det som kommer senare i min rutin görs genom datorn. Istället för att ligga och snooza i sängen i väntan på att gå upp och klä på sig för att gå och sätta mig någon annanstans så är det mycket skönare att bara sträcka sig efter datorn på nattygsbordet. På så sätt kan jag kombinera det sköna i att ligga kvar i sängen, men samtidigt börja dagen så som jag vill.

Jag går igenom vad jag vill ha gjort under dagen och föreställer mig att när jag slutar för dagen och ifall jag bara har åstadkommit en endaste sak och ändå skulle känna en stark känsla av nöjdhet, vad skulle det vara? Jag skriver in det i min webbläsare med hjälp av ett tillägg till Chrome som heter Momentum.

Jag går igenom mina långsiktiga mål för att bygga in det i ”livsprocessen” för att de är viktiga.

Jag skriver ner mina reflektioner i min dagbok, ett enkelt worddokument på min dator. Här skriver jag även mina långsiktiga mål.

En del i att jag ska komma upp på morgonen är att direkt göra något som jag tycker är roligt. Att lära mig nya saker är bland det bästa jag vet. Därför går jag in på YouTube eller Wikipedia och kolla min ”Watch Later” eller sparade artiklar i Pocket.

Anledningen till att jag har den här bloggen är för att skriva ner det jag lär mig. Jag lär mig bäst när jag får skriva ned och minnas det jag lär mig. Om det sen kan gynna andra samtidigt är ju bara positivt!

——————————–

 • Drick ett glas vatten
 • Duscha
 • Ät frukost
 • Rensa upp i köket
 • Borsta tänderna
 • Klä på sig
 • Packa matlåda + väska
 • Cykla till jobbet.
 • ——————————-
 • Gör den dagliga uppgiften
 • Gå igenom fysiska inboxar
 • Sortera mailen
 • Gå igenom digitala inboxar

0 comments

44 − 38 =